zondag 6 januari 2013

Acceptatie van mezelf

Het heeft lang geduurd voordat ik kon accepteren wat ik had. Dat ik ‘anders’ was. Ik vóelde me ook anders. En dat maakte me kwetsbaar want ik wilde juist zo graag ‘gewoon’ zijn.

2007 was een belangrijk jaar voor mij. Het was het jaar waar ik eindelijk rust vond. De rust om de dingen op mijn manier aan te pakken. Ik ging vrijwilligerswerk doen bij de bibliotheek. dit gaf mij weer ritme in mijn week. Tot dan toe had ik veel en lang thuis gezeten. Ik kwam op deze manier weer onder de mensen wat ik erg fijn vond. De mensen in de bibliotheek waren erg aardig en lief dus ik voelde me er welkom. Ze waren blij met het werk dat ik deed.

In maart ging ik voor het eerst kijken bij de toneelgroep van Altrecht. Ik had geen toneelervaring maar het leek me wel leuk dus ik dacht waarom niet en ging op pad. Ik weet het nog goed: het regende keihard toen ik ernaar toe ging en ik had zoals gewoonlijk geen paraplu bij me. Ik kwam dus totaal verzopen aan. Ze waren juist bezig met een warming up. Ik werd hartelijk verwelkomt door de toneel juffrouw Christie wat maakte dat ik me erg welkom voelde. Ik zei: ‘Ik zie er niet altijd zo verzopen uit hoor!’ met een lach wat maakte dat de groep in de lach schoot. Het ijs was direct gebroken. Een vrolijke tijd brak aan. We speelden iedere dinsdag middag improvisatie toneel met allemaal leuke spel situaties. Het was iedere keer weer hilarisch waar je al niet op komt als je zo samen aan het spelen bent. Ik was blij dat ik de stap had genomen om hier heen te gaan. Ik voelde me erg thuis bij deze groep.

En wat heb ik hier veel geleerd! Ik had van te voren nooit gedacht dat ik zoveel plezier zou hebben in toneel. Ik leerde mezelf te zijn. Tot dan toe had ik voor mijn gevoel altijd toneel gespeeld en een masker op gezet. Hier zag ik: je bent goed zoals je bent! Ik durfde mezelf onder ogen te zien. En dat was de eerste stap van acceptatie.
Een belangrijke stap want ik kreeg mede hierdoor het inzicht dat mijn leven is zoals het is. Dit is mijn leven en ik moet hier wat mee doen. Het heeft geen zin om in een donker hoekje in een donker gat mezelf te blijven verstoppen, ik mag er ook zijn! Ik heb nooit iemand kwaad gedaan, ik heb nooit criminele dingen gedaan: ik ben een goed mens! Eindelijk zag ik het einde van die eindeloos lange donkere tunnel. natuurlijk was ik hiermee nog lang niet waar ik wilde zijn: ik had nog een lange weg te gaan. Ik zag in dat ik door weg te vluchten voor mezelf in de depressie dat ik een deel ontwikkeling en groei in mezelf had gemist. Ik keek naar mezelf en dacht: wat moet jij nog veel leren! Ik verstopte me niet meer voor mezelf, maar besloot in cognitieve therapie te gaan. Hier kreeg ik handvatten om anders te leren en te blijven denken.
Ik kreeg vertrouwen om voor mezelf te kiezen en dat te blijven doen.

Dankzij toneel en de veiligheid van de bibliotheek kreeg ik langzamerhand weer vertrouwen in mezelf en in het leven. Ik wist dat ik me nooit meer zo donker en eenzaam wilde voelen. Ik besloot weer mensen toe te laten in mijn hart. Ik kreeg weer vriendinnen die me accepteerden zoals ik was. Daar had ik tot dan toe weinig ruimte voor gehad, voor vriendschap.
Met de toneelgroep deden we ook optredens, hier kreeg ik een echte boost van. Het voorbereiden en het improviseren van de toneelstukjes gaf me echt een positief gevoel waar ik me aan kon vasthouden en aan kon optrekken. Ik heb nooit zoveel plezier gehad als in die tijd.

Het werd 2008 een jaar waar ik verder bouwde aan mijn zelfvertrouwen. In 2009 mocht ik dan beginnen op de sociale werkplaats...tsja eigenlijk had ik liever begeleiding gehad buiten de sociale werkplaats, maar het uwv had besloten dat het goed voor mij zou zijn om een veilige en beschermde werkplek te hebben. En ze wilden wel eens zien waar het toch steeds mis ging en wat ik dan wel goed kon. Goed dan ik ging aan de slag bij de werkplaats en stopte met toneel en de bibliotheek. Het was tijd voor het volgende leerproces...

http://eenandereroute.blogspot.nl/2012/11/werken-op-de-sociale-werkplaats-hoe-is.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten