zaterdag 15 februari 2014

Nederland tolerant?

Beeldvorming
Afgelopen week was ik op visite bij een vriendin van mij. We hebben allebei hetzelfde streven namelijk dat de beeldvorming omtrent mensen met een beperking verbeterd moet worden, en dat ze recht hebben op gelijke kansen op de arbeidsmarkt.We hebben het samen regelmatig over dit onderwerp omdat we hier helaas zelf ervaringsdeskundigen in zijn. We hebben beide zoveel mogelijkheden maar krijgen we ook een kans op deze arbeidsmarkt? Een eerlijke kans?

Tolerant
Ik zou graag willen dat mensen hun beperkte gedachten over deze doelgroep eens zouden veranderen: niet kijken naar wat we  niet kunnen, maar naar wat er wél mogelijk is. Het is niet zo gek dat  veel mensen met een beperking de moed laten zakken. Dit is precies de reden waarom ik presentaties wil geven aan bijvoorbeeld bedrijven of op beurzen, over het hebben van een beperking en hoe je hier mee omgaat. Ik zou zo graag willen dat Nederland toleranter wordt voor deze doelgroep zodat ook wij kunnen laten zien wat we allemaal kunnen in plaats van nutteloos thuis te zitten of te worden gedumpt op een sociale werkplaats of in een uitkering.

Op komen voor jezelf!
Er is een groep van 2.5 miljoen mensen die ‘gehandicapt’ zijn en allemaal zijn ze heel divers in wat ze wel en niet kunnen. Waarom zijn er maar zo weinig mensen in deze groep die voor zichzelf durven of kunnen opkomen? Wanneer wordt er eens gestopt met over deze mensen heen te lopen en met  plannen te bedenken als de participatiewet, die alleen is bedacht voor de bezuinigingen?

Rotwoord
Ik vind gehandicapt trouwens echt een rot woord. Net als  beperking. Het woord alleen al zegt het al. Eigenlijk zou hier een positiever woord voor moeten worden bedacht. Er zou vaker over dit onderwerp gesproken moeten worden, zodat mensen hier eens goed over na gaan denken.
Dit is het doel waar ik naar streef gelijkheid voor deze doelgroep!


2 opmerkingen:

 1. Hm, goed onderwerp om over na te denken... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb je artikel op Joop gelezen en ben het helemaal met je eens. Het is te gek voor woorden dat een zó kwetsbare groep als de Wajongers de bijstand in geschoven dreigen te worden. Het is sowieso belachelijk dat eerst in de bijstand de regels zó streng worden gemaakt dat daarmee eigenlijk niet meer normaal te leven is, maar dat terzijde.
  Als sinds de begin jaren 1980 wordt er vanuit Den Haag gedaan alsof het hebben van een uitkering een vorm van crimineel gedrag is dat vooral hard moet worden gestraft. Vanaf Lubbers I is de afbraak begonnen, alleen maar om de rijken nog rijker te maken.
  Het is heel erg makkelijk om weerloze mensen te pakken, dat is wat alle opeenvolgende kabinetten sindsdien zonder uitzondering hebben gedaan. Veel makkelijker dan rijken aanpakken, die een blik advocaten kunnen opentrekken tegen slechte plannen!
  Ga door met jullie strijd, zó weerloos zijn jullie niet!

  BeantwoordenVerwijderen