dinsdag 9 september 2014

Loslaten van bewijsdrang

Bewijsdrang
Ik loop al een hele tijd rond met het gevoel dat ik eigenlijk liever nog een niveau hoger wil. Het heeft te maken met mezelf willen bewijzen. Tegenover wie? De spoken van mijn verleden die zeiden dat ik het niet kon. De leerlingen die me uitlachten dat ik meer moeite moest doen voor mijn schoolwerk dan de rest van de klas. Het heeft me altijd behoorlijk dwars gezeten dat ze me op de lagere school niet hoger inschatten dan vbo niveau. Mijn trots was gekrenkt.

Onderschatten
Gister zat ik weer een volle dag op school. Ik had van 8:30 tot 17:00 les. Rond 15:00 ging ik dat echt voelen. Mijn hoofd zat aardig vol van alle informatie over de examens die we gaan krijgen dit jaar. En ik denk: ach, dat zal het probleem niet zijn voor mij als ik me er maar toe kan brengen om ook op tijd te gaan leren. Ik moet er niet te makkelijk over denken!

Stap voor stap
Wat me op viel was dat ineens alle klasgenoten van vorig jaar over waren gestapt naar niveau 4. Iedereen doet nu niveau 4 behalve ik. Dat wrong. Er zaten een paar mensen van vorig jaar in de klas die eerst niveau 4 deden en nu niveau 3 zijn gaan doen. Dat helpt me het reƫel te blijven bekijken hoe graag ik ook een stap hoger zou willen gaan omdat ik weet dat ik het kan.

Groeien op de werkvloer
Je moet het hele plaatje helder blijven zien. Theoretisch zal het allemaal niet zo’n probleem voor me zijn. Maar op de werkvloer heb ik nog heel wat te leren. Ik wil bijvoorbeeld beter leren omgaan met wat er van je verwacht wordt op de werkvloer. Ik wil mijn energie goed verdelen. Hier ben ik al goed in gegroeid de afgelopen zomer met alle veranderingen die ik gehad heb. Ook wil ik meer zelfvertrouwen in mijn eigen kunnen krijgen door op de werkvloer te laten zien dat ik het kan. Vooral aan mezelf.

Volop in ontwikkeling

Ik zal mij dit jaar blijven richten op niveau 3 omdat dit voor mij nu verstandiger is, hoe graag ik ook sneller zou willen gaan. Ik voel dat ik het op mijn tempo mag doen. Dit jaar zorg ik er voor dat ik niveau 3 goed afsluit en dan richt ik me daarna op mijn gemak op niveau 4. En wie weet doe ik over een paar jaar nog wel HBO. Deze bloem is nog lang niet uitgegroeid. (Daarom houdt ik zo van zonnebloemen die worden zo mooi groot)5 opmerkingen:

 1. Je doet het.. Anne. Je mag er zijn. Gezien worden groot of klein. Soms is de innerlijke stem.. een rem. Verwacht wat je allemaal moet worden.. een last. Leef maar... gewoon of ongewoon en zet je eigen toon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prestatiedrang - herkenbaar hoor.... Liefs van je zus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb persoonlijk lang moeite er mee gehad om te accepteren dat ik geen "goede" baan zou krijgen, vooral in de huidige tijd.

  Ik heb het daarom maar geaccepteerd om lager geschoold werk te doen, en dat voelt beter dan steeds als gratis ICT specialist misbruikt te worden.

  BeantwoordenVerwijderen