zaterdag 1 november 2014

Beeldvorming van mensen met een beperking

Afgelopen woensdag mocht ik weer in vergadering samen met Jetta Klijnsma en een aantal andere Wajongers en/of hun ouders. Ik vond het een indruk wekkend overleg. Ik vind het bijzonder dat ik de mogelijkheid heb om haar persoonlijk beter te leren kennen en niet alleen via de negatieve berichten uit de media.


Droom
Dat ik nu met Jetta zelf kan praten is een droom die uit komt. Ik wilde al heel lang mijn mening geven over hoe het is om zelf in de Wajong te zitten en waar je tegen aan loopt. Die mogelijkheid heb ik nu en dat vind ik fijn. Ik vind het toch iedere keer nog wel erg spannend om naar Den Haag te gaan en dat grote gebouw van de Ministerie binnen te wandelen. De eerste 2 keer was ik zo onder de indruk dat ik niet veel durfde te zeggen. De afgelopen keer had ik daarom een goede vriendin mee genomen. Nu heb ik inmiddels gezien: Jetta bijt niet, integendeel je kunt heel goed met haar praten. Jetta is ook maar ‘gewoon’  een mens.


Onbegrip
Ik hoop niet dat nu heel veel mensen over mij heen gaan vallen en zeggen dat ik  ingepalmd ben of iets dergelijks. Ik merk dat mensen vaak negatief reageren op twitter als ik zeg dat ik met mevrouw Klijnsma heb gesproken. Ik vind dat jammer. Het is net alsof mensen boos op mij worden en denken dat ik ook maar enige vorm van invloed heb wat dus absoluut niet het geval is. het enige wat ik graag wil bereiken is meer begrip voor Wajongers minder bezuinigingen en een positief beeld over mensen met een beperking. Dat mevrouw Klijnsma open staat voor Wajongers en hun familie is alleen maar positief.


Beeldvorming
Wat ik belangrijk vind is dat mensen met een beperking net zo veel mogelijkheden krijgen als ‘gewone’ mensen. In de jaren 60 werden mensen met een beperking zelfs totaal de maatschappij uit gezet. Ze werden in een bosrijke omgeving geplaatst in een huis of in een dorp. Wat dat betreft is er al veel verbeterd. Toch vind ik de beeldvorming voor mensen met een beperking nog steeds erg negatief. Waarom kunnen we elkaar niet gewoon accepteren zoals we zijn en gebruik maken van elkaars mogelijkheden en talenten in plaats van zo negatief te reageren? Ik vind het erg moeilijk om te zeggen tegen mensen die ik nog niet ken dat ik een beperking heb. Ik wil er niet door bevooroordeeld worden. Zou het niet mooi zijn als er een dag komt dat je dit gewoon kan zeggen zonder raar aangekeken te worden?


Onbeperkt!
Er moet nog veel veranderen in de maatschappij. Ik zou hier graag mijn steentje aan willen bijdragen op een positieve manier. Gewoon door mijn eigen verhaal en ervaringen te vertellen. Ja ik heb een beperking maar ik laat me hier niet (meer) door beperken!

6 opmerkingen:

 1. Hartstikke mooi dat je je zo inzet.
  Wat mij betreft hebben alle mensen een beperking en zou ik graag een maatschappij willen waarin je niet hoeft te noemen welke de jouwe is. Laat ieder zijn zoals ie is en als je bepaalde wensen hebt dan bespreek je dat met elkaar.
  Zolang het nog niet zo is, is het mooi dat er mensen zijn zoals jij die laten zien dat een beperking geen reden is om uitgezonderd te worden van wat dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, je hebt Den Haag bereikt. En er wordt naar je geluisterd. Dan ben je idd goed op weg en laat je je niet beperken. Mag en kan je trots op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik merk dat ik toch even wil reageren over Klijnsma. Ik heb absoluut niet de bedoeling om jou aan te vallen en ja misschien valt er met Klijnsma 1 op 1 goed te praten. Alleen "haar" beleid (ik weet het, zij is er ook maar de uitvoerder van maar een kabinet geleden was ze nog absoluut tegen herkeuring van alle wajongers en nu opeens volledig voor en het zou "goed "voor ze zijn.) is onmenselijk en heeft niets te maken met positiever staan tegenover mensen met een beperking of iedereen volwaardig mee laten doen maar het is een ordinaire bezuiniging over de ruggen van een zwakkere groep.
  En Klijnsma heeft ook in het debat toegegeven dat het niks anders is dan een ordinaire bezuiniging!!
  Er is zelfs sprake van onbehoorlijk bestuur want 10 jaar geleden is een groep uitgezonderd van herkeuring (mensen die voor 1993 al in de aaw zaten omdat men na 10 jaar duurzaam is volgens het uwv) en nu wordt iedereen opeens herkeurd ook de groep die toen uitgezonderd was. Toch knap dat als je na 10 jaar duurzaam bent je dat na 20 jaar dat opeens niet meer bent.
  Als het daadwerkelijk zou gaan om mensen te laten meedoen in deze maatschappij zou er gekeken worden naar die mensen, zouden er banen voor hun komen en zouden ze aan het werk geholpen worden. Nu worden in 2018 140 duizend mensen in inkomen teruggezet waarbij er voor hooguit12 duizend mensen een baan zou zijn. En in 2026 zouden er 250 duizend mensen voor een garantiebaan in aanmerking zouden komen waar er maar, als ze gerealiseerd worden, 125 duizend banen zullen zijn. 125 duizend mensen gaan er dus op achteruit zonder dat ze een kans hebben om daar iets aan te veranderen.
  En de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking die niet onder de garantiebanen vallen verslechtering flink waardoor zij nog moeilijker dan nu aan het werk zullen komen met alle gevolgen van dien.
  Dit gecombineerd met alle bezuinigingen in de zorg en thuiszorg zorgt ervoor dat deze hele groep i.p.v zelfstandiger en (financieel) onafhankelijker juist veel minder zelfstandig en juist afhankelijker wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog even een toevoeging, de regering heeft bepaald dat er van de 240000 wajongers er 140000 arbeidsvermogen hebben. Zonder de mensen en hun ziekte en/of beperking te kennen. En dat getal zullen de uwv artsen ook moeten halen. Want 140000 * xx is de bezuinigign die gehaald moet worden.
   Het gaat er helemaal niet om of mensen daadwerkelijk kunnen werken en het aan het werk helpen van deze mensen.
   Het is een ordinaire bezuiniging over de rug van een over het algemeen een kwetsbare groep.
   Als dit met de wao-wia zou gebeuren zou het land te klein zijn.

   Verwijderen
 4. Ha Anne, wat fijn dat je je mening kwijt kan/mag bij haar! Hopelijk zorgt het voor een betere dienstverlening van de overheid:)

  BeantwoordenVerwijderen