zaterdag 2 november 2013

Een bijzondere ontmoeting met Jetta Klijnsma!

Een bijzondere ontmoeting met Jetta Klijnsma!

Wat vooraf ging
Ik wilde al heel lang graag eens met Jetta Klijnsma zelf praten. Ik erger me er op tv altijd over dat ze over de doelgroep Wajongers praat en niet mét. Het tegendeel is dus waar, is gister gebleken.
Het begon allemaal toen ik in Augustus dit jaar geïnterviewd werd door Sippy van Akker.
http://bit.ly/19YEOiC (lees hier het interview over de Wajong en VCFS)
Zij zei op het einde: 'Waarom stuur je haar niet gewoon een brief? Wie weet waar het op uit draait. Nee heb je, ja kun je krijgen!’ Ik dacht bij mezelf: Waarom ook niet? Ik trok de stoute schoenen aan en na het idee lang te hebben laten sudderen schreef ik een brief.

Gelukt!
Ik kreeg al best snel antwoord. Ik weet niet meer hoeveel tijd er precies is over heen gegaan voordat ik reactie kreeg, maar ik was erg verheugd, want mijn doel was bereikt: Ik mocht naar een bijeenkomst komen voor Wajongers om te praten over onze situatie en zorgen voor de toekomst. Ik was door het dolle heen, mijn grootste wens ging in vervulling. Ik mocht met Jetta Klijnsma zelf praten!

De reis
Het leek eindeloos lang te duren voordat het zo ver was, maar gister was dan eindelijk de dag gekomen dat ik naar Den Haag kon reizen. Ik had na lang twijfelen besloten om samen met mijn vader te gaan. Hij zou mee reizen, maar ik zou het gesprek alleen doen. Ik ben blij dat ik hiervoor heb gekozen, anders was het reizen nog fout gegaan. Het was namelijk op het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Dat was net ergens anders dan ik had gedacht.

Gelukkig waren we ruim op tijd voor het gesprek aanwezig.
We werden om 14:15 opgehaald. De groep bestond uit totaal 12 personen. Er waren 2 wajongers ik en een andere jongen, de anderen waren ouders die hun zorgen uitten over hun zoon of dochter. Er was 1 jongen die kwam uit de Wsw. En een vrouw uit de Bijstand.
Om vijf over half drie kwam Jetta binnen. Ze gaf iedereen netjes een hand en iedereen stelde zich zelf voor. Even later opende ze de bijeenkomst en mochten we allemaal onze eigen situatie en zorgen vertellen.

Het gesprek
Ik heb kort en bondig verteld wat mijn situatie betreffende de Wajong is. De meeste mensen die mijn blog lezen, kennen het verhaal ondertussen wel. Ik heb gezegd dat ik me zorgen maak als ik mijn opleiding af heb, dat ik dan weer niet aan de slag kom, simpel omdat ik een Wsw- en Wajong-achtergrond heb. Daar wordt je toch op afgerekend. Ze kon er helaas niet op in gaan omdat we maar een uur de tijd hadden. Sommige ouders vertelden het schrijnende verhaal van hun kind en hun zorgen. Had hun zoon of dochter nog wel een toekomst als de Wajong weg zou vallen?

Indruk?
Ik vond het wel jammer dat ik niet veel met Jetta zelf heb kunnen praten, maar ik besefte dat de tijd hier niet naar was. Ik hoop wel dat ik een goede positieve en sterke indruk op haar heb kunnen maken. Wat ik wel leuk vond, was dat ze me herkende van Nieuwsuur. Ik was samen met haar op 6 juli in een uitzending geweest van Nieuwsuur over de Wajong. Een aantal ouders herkende mij ook van deze uitzending.
Hoop voor de toekomst

Hoop voor de toekomst
Ik merkte dat de ouders van Wajongers  het fijn vonden dat ik zelfstandig bij deze bijeenkomst was en dat ik het zo goed kon verwoorden. Het geeft toch een soort van hoop en houvast als iemand uit de Wajong het gewoon zelf kan.
Ik hoop eigenlijk dus dat ik dit soort dingen vaker mag doen, dat zou ik erg bijzonder vinden. Het geeft een fijn gevoel als je mensen hoop kunt geven. Natuurlijk ben ik nu druk met mijn opleiding en stage. Maar een diepe wens van mij is toch iets kunnen betekenen voor Wajongers en hun ouders. Dat heb ik gister maar weer duidelijk gezien, hoe belangrijk het is dat deze mensen hoop en houvast in hun leven hebben. Zou het niet mooi en bijzonder zijn als ik daar een rol in zou kunnen spelen? Dat geeft mij zelf ook weer houvast en hoop voor de toekomst!

Een tweede bijeenkomst
Tot slot zijn we uitgenodigd voor nog een bijeenkomst met Jetta Klijnsma als de participatiewet wat verder gevorderd is. Ze vind het belangrijk om de wet zo goed mogelijk samen te stellen gericht op wat de doelgroep nodig heeft. Helaas is iedere situatie natuurlijk uniek en is het moeilijk of onmogelijk om de wet daar precies op af te stemmen. Ze doet echter wel degelijk haar best. Dat merkte ik aan alles. Ze is oprecht en luisterde aandachtig naar onze situaties. Ik vind het heel fijn dat ik haar heb mogen ontmoeten en dat ik nog een keer een bijeenkomst mag bijwonen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten