zaterdag 18 januari 2014

Het is tijd om eerlijk te zijn


De afgelopen paar maanden heb ik met veel plezier gewerkt op mijn stage. Ik heb enorm veel nieuwe dingen geleerd en ik ben gegroeid in mijn persoonlijkheid. Tot nu toe heb ik naar mijn idee nog geen problemen met mijn collega’s. Dat was in de administratie wel anders. Ik heb de indruk dat mensen die in de zorg en de dagbesteding werken meer begrip hebben en meer geduld.

Ik ben ook niet helemaal eerlijk over me zelf. Zolang er geen vragen komen over het hoe en waarom ik misschien langzamer ben dan een ander vertel ik liever niks te veel over mezelf wat niet nodig is. Ik heb ook niet de indruk dat mensen zich dingen afvragen over mij, ik kom tot nu toe best goed mee. Ik ben wel wat langzamer met mensen wassen en aankleden omdat ik dat ook nog moet leren. Van mijn praktijk begeleidster krijg ik hierin alle tijd en ruimte die ik hiervoor nodig heb. Dit vind ik heel erg fijn.

Nu heb ik voor school een opdracht over communicatie waarbij je om feedback moet vragen bij je collega’s. Ik heb deze opdracht pas geleden met mijn praktijk begeleidster van de dagbesteding besproken. Zij heeft mijn verslagen gelezen en weet dus alles van mijn beperking en mijn verleden waar ik tegen aan ben gelopen met collega’s die mij niet begrepen. Ze denkt dat het goed zou zijn om toch over mezelf te praten met collega’s.

Het is belangrijk om eerlijk te zijn over jezelf zodat je het begrip krijgt dat je nodig hebt. Omdat je in een team werkt moet je toch weten wat je aan elkaar hebt. Ik heb aangegeven dat ik het wel eng vind om over mijn beperking te praten. Gewoon omdat ik niet anders behandeld wil worden. Ik ben best een trots persoon, ik wil geen medelijden. Toch is het wel goed om hierover te praten en om feedback te vragen. Dan weet ik beter waar ik aan toe ben, is het beeld dat ik heb juist of zijn er toch strubbelingen onder collega’s met mij? Het is beter om eerlijk te zijn tegen elkaar.

Het is een nieuwe stap voor mij. Ik wil graag helemaal mezelf kunnen zijn zonder dat ik het gevoel heb dat ik ‘iets verberg.’ Want dat gevoel heb ik nu een beetje. Deze week ga ik er met mijn praktijkbegeleidster van de zorg over praten hoe ik dit het beste kan aanpakken. Ik ga het gewoon doen, eerlijk zijn over mezelf en feedback vragen. Dan weet ik waar ik aan toe ben en anderen ook!

1 opmerking:

  1. Mooie verhaal Anne, leef je leven zoals JIJ bent. Vind je rol die jij hebt te vervullen in dit leven en je zal bergen verzetten. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen