vrijdag 30 januari 2015

Zelfvertrouwen opbouwen, deel 2Afgelopen september schreef ik ook al een blog met dit thema. Nu wilde ik dit opnieuw schrijven maar dan met vernieuwde inzichten. Ik weet nu namelijk wat ik mis om het werk als activiteiten begeleidster goed te kunnen doen: Zelfvertrouwen. Een vrij belangrijk aspect om te hebben als je leiding moet geven aan een groep mensen.

Bewondering
Ik kijk altijd vol bewondering en respect naar hoe mijn collega’s op bijna magische wijze de sfeer ‘naar hun hand’ kunnen zetten. Ik heb een heleboel belangrijke eigenschappen die je nodig hebt om dit werk goed te kunnen doen: ik ben communicatief, sociaal, kan goed observeren en invoelen en ik heb de nodige humor. Ik heb het bijna allemaal, maar een groep alleen leiden vind ik nog erg spannend. Dat komt omdat ik de ervaring mis maar ook het nodige zelfvertrouwen wat je moet hebben. Afgelopen week kwam dit inzicht als een mokerslag bij me binnen. Ik had het al wel besproken met mijn teamleider en op school, maar nu voelde ik het ook echt in mijn hart. Dat is toch een ‘klein’ verschil.

High tea!
Sinds ik de opleiding Maatschappelijke Zorg doe heb ik al veel geleerd. Ik ben weerbaarder geworden en ik kan veel meer aan. Ik kan nu 1 dag naar school gaan en 3 dagen werken. Ik reis me 4 dagen in de week suf van Nieuwegein naar Amersfoort en ik onderhoud  mijn sociale leven met vrienden. Kortom het gaat gewoon lekker. Afgelopen zaterdag heb ik zelfs een high tea georganiseerd voor een aantal goede vrienden van mij. In totaal kwamen er 8 mensen op mijn verjaardagsfeest. Ik weet nu hoe ik dit moet organiseren dankzij mijn opleiding. Dit zou ik 2 jaar geleden nog niet overzien hebben.

Positieve ervaringen!
Vandaag werd mij gevraagd of ik alleen op de groep durfde te staan. Normaal sta ik altijd met een vaste begeleider op de groep. Nu was mijn collega echter gevraagd in te vallen op een andere locatie. Ik aarzelde even of ik het wel durfde. Toch besloot ik het aan te gaan, dit was een mooie uitdaging! De mensen kwamen opgewekt binnen en waren blij om mij te zien dus dat was heel positief. De sfeer is dan meteen gezet. Mijn teamleider vroeg om 11:30 of ik iets in hun koffie had gedaan omdat de mensen zo rustig waren...Nou als dat geen goed compliment is! Mijn zelfvertrouwen stijgt door deze positieve ervaringen.

Begrip op je werk
Na het werk had ik ook een fijn gesprek met mijn praktijkbegeleidster. Ze vroeg of ik ging doorstuderen of solliciteren en was oprecht ge├»nteresseerd in de beperking die ik heb. Ik heb haar er wat meer over verteld en ik ga haar een link sturen naar de filmpjes over VCFs die ik al heb gemaakt. Ik voel me vertrouwd en veilig en mijn praktijkbegeleidster ziet de ware Anne. Zij ziet mij zoals ik ben en de kwaliteiten die ik heb. Ik hoop in de toekomst net zo’n fijne werkgever te vinden als ik mijn diploma heb. Voor nu mag ik nog verder groeien en leren. Ik kom er wel, gewoon op mijn manier!.

4 opmerkingen:

 1. Super goed dat je al stappen hebt gemaakt op dit gebied! Nu lekker op je eigen manier verder gaan in het ontwikkelen van jezelf. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anne, Dank je wel voor een gezellige ontmoeting deze week. Leuk om je blog te lezen. Bij elkaar is het een heel boek! Mooi om te lezen hoe enthousiast je bent en je kwaliteiten in weet te zetten! Groetjes Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Lisette,
  Ik vond het ook leuk, ik zit nog met een blog in mijn hoofd wat ik wil schrijven maar ik ben ook erg druk. het heeft nog even wat tijd nodig!
  groetjes,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen