maandag 5 november 2012

Pesten het zou verboden moeten worden!

Wat kunnen we leren van het drama wat onlangs gebeurde met Tim Ribberink? Het is enerzijds goed dat het eindelijk breed in de aandacht komt. Op deze manier kun je er niet langer omheen en doen alsof er niks aan de hand is. Pesten is verschrikkelijk. Het blijft bestaan als we er niet met zijn allen tegen opstaan.  Ja het is vreselijk dat het op zo'n manier in de aandacht komt. Het erge is dat Tim niet het enige slachtoffer is. Pesten heeft al meer dan één mensenleven geëist en familie en nabestaanden dragen de rest van hun leven dit gemis met zich mee.
  Woorden doen geen pijn, zeggen ze. Maar je leven kan er door getekend worden. En wat als het pesten maar door blijft gaan? En Je geen rust meer vindt? En wat is de rol van de sociale media hierbij? Veel mensen zijn geschrokken doordat de ouders van Tim in de rouwadvertentie een deel van de afscheidsbrief van Tim publiceerden. Door de heftige discussies die hier op maandag 5 november op o.a. Twitter over oplaaiden dachten velen weer terug aan hun eigen ervaringen met pesten. Oude wonden gingen weer open. Ook bij mij. Ik ben zelf helaas 2 jaar gepest op de middelbare school. dit heeft me gelukkig niet kapot gemaakt maar heeft me tot de persoon veranderd die ik nu ben. het is veelal ook wat je met de ervaringen doet en wat je ervan kunt leren. Ja natuurlijk doet het pijn en is het moeilijk. Maar als je erboven staat maakt dit jou sterker dan je pestkoppen.

De journalist Chris Klomp schreef op http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/16894_wij_zijn_de_pesters/ 'Wij zijn de pesters' Op dit mooie artikel wil ik hier graag op reageren.


Pesten is een massacultuur. Schijnheiligheid van mensen die dol zijn op sensatie. Want wie loopt zich niet te verkneukelen om programma's als Idols en the Xfactor enkele jaren geleden? Vooral als in het begin de mensen zo afgezeikt worden. Wie loopt niet stiekem te genieten van de schattige Britt en Ymke met hun 'Britt en Ymke stellen vragen show'. Op Twitter zie ik iedere dinsdag avond vele reacties over dit programma. Dit gaat van 'die twee zijn echt dom' tot 'mijn IQ zakt naar beneden tijdens het kijken van dit programma.'
Dan wordt je ook niet echt serieus genomen. En het ergste is dat ze dat zelf niet door hebben...

RTL 5 springt hier mooi op in door Britt en Ymke naar voren te zetten als nieuw talent. Zij zien ook wel dat de Nederlandse massa dit vooral erg grappig en schattig vindt en niet te vergeten hier massaal op reageert.Goedschiks of kwaadschiks dat maakt hun niet uit. Zij krijgen de aandacht en de kijkcijfers toch wel en daar gaat het immers om?

Dus wat is op dit punt vooral belangrijk? Is Nederland echt wakker geschud? En wat gaan we met deze boodschap doen? Gaan we weer verder met massaal pesten en schijnheilig zijn of gaan we er echt wat aan doen?

Kamervragen: Wat gaat het nieuwe kabinet met dit gegeven doen? Pesten eist te veel levens. De hedendaagse maatschappij kan er niet meer omheen er moet meer respect komen voor elkaar! Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden! Voorkom meer slachtoffers en zorg voor elkaar!

R.I.P. Tim, je hebt ons land wakker geschud.


Reacties kunnen naar houtsmaanne@hotmail.nl

1 opmerking: